Kafenetë hipster vs. kafenetë e Tiranës

Cupcakes
Prill 1, 2017
Pak “SALT” mes të zakonshmes
Prill 17, 2017
Trego të gjitha

Kafenetë hipster vs. kafenetë e Tiranës

Nëse ka diçka që më pëlqen në Tiranë, është kafeja.  Për fat, Tirana ka adoptuar stilin italian të përgatitjes së kafesë dhe ka shumë vende ku shkoj posaçërisht për të pirë kafe ose kapuçino të bërë për merak. Kështu që kur udhëtoj jashtë Shqipërisë shpesh vuaj për  një kafe të mirë ekspres, madje edhe në qytete që njihen për kulturën e tyre të kafeneve.

Por edhe kësaj me sa duket po i gjendet zgjidhja. Dita ditës po çelen ato që quhen Barista style cafes, ku banakieri e përgatit kafen apo kapuçinon me mjeshtri, duke ekzekutuar saktë të gjithë procesin. Zakonisht këto kafene janë me një stil të veçantë, shpesh tejet urban, ku llojet e kafeve që serviren janë me mishela (lexo këtu për më tepër) të personalizuara. Menuja që ofrohet është shumë interesante sepse ofron edhe disa eksperienca të veçanta të servirjes së kafesë siç është V60, Chemex apo Aeropress. Këto të fundit janë metoda manuale të ekstradimit që ndryshojnë mjaft nga kafeja ekspres. Personalisht mendoj që janë disa forma vanitoze të servirjes së kafesë të cilat, pasi të kalojë ‘buja’ , me shumë gjasa do të harrohen. Pikërisht për shkak të këtyre ekstravagancave në servirjen e kafesë, apo dhe pamjes së baristave, këto kafene të vogla, të bukura e të shtrenjta janë quajtur Hipster Cafeterias.

Për dikë që është mësuar në Tiranë ku çmimi standard për një kapuçino shumë të mirë është 150 Lekë (1.1 Euro), një Hipster Coffee ku do paguash 5-6 Euro për një produkt të ngjashëm është pak e çuditshme. Por kjo dëshmon edhe njëherë se sot po jetojmë në kohën kur eksperienca ka më shumë rëndësi se çdo gjë tjetër, dhe se nuk mjafton ajo që ke shpenzuar për të dekoruar një ambjent, por ideja dhe risia që sjell.

Sigurisht, kafeja në të tilla vende është kult. Serviret bukur, është shumë e shijshme dhe ke mundësi zgjedhjesh. Në këto vende mund të gjesh edhe një menu me ushqime që përgatiten në vend dhe kryesisht janë ushqime të shëndetshme dhe organike. A është e gjithë kjo një modë? Ndoshta. Këtë do ta tregojë koha, por për dashamirësit e vërtetë të kafesë, është një eksperiencë që justifikon çmimin.

MOK Specialty Coffee Roastery & Bar në Bruksel

Blackburn coffee në Paris

Matcha Latte @Kaffabar në Bruksel

Ndërkohë ne në Tiranë le të shijojmë kafen e lirë dhe të mirë edhe për ca kohë. Kështu që po rendis disa prej vendeve ku më shijon veçanërisht kafeja tani në pranverë:

  1. Tribecca Bar Tirana: Tribecca është gjithmonë në listat e mia të të preferuarve që në fillimet e blogut para 5 viteve. Kafja është sistematikisht e mirë.
  2. Rrjeti i kafeneve Sophie: Nuk e pëlqej shumë idenë e rrjeteve se më duket si deja vu në çdo vend, por më duhet të pranoj që kafeja dhe kapuçino në këtë rrjet është një “bast” i sigurtë.
  3. Boutique de l’Artist: ose siç e njohim shkurt “Artisti”, është ide e mirë për çdo orë të ditës, me vendodhjen e tij në një nga rrugët që pëlqej më shumë në Tiranë

Jam e bindur që ka edhe shumë të tjera por këto që kam radhitur janë ato që unë zgjedh të shkoj, ku ka edhe diçka të vogël për të shoqëruar, dhe më pëlqen e gjithë eksperienca në tërësi.

 

Azhornim 17.07.2017: Nga kjo listë është hequr NOOR Coffee. E kam vizituar shumë shpesh gjatë pranverës dhe më pëlqente shumë por tani nuk e rekomandoj më. Shumë persona, të nxitur edhe nga shkrimi, kanë shkuar dhe kanë mbetur të zhgënjyer. Vazhdoj të jem e mendimit se ai vend ka potencial të madh, por ndoshta menaxhimi nuk e ka kuptuar ende se nuk mjafton vetëm një produkt i mirë (në këtë rast kafeja) për të vendosur një standard. Për të bërë emër të mirë në një treg ku ka 5 kafene çdo 20 metra rrugë, duhet që të ofrosh risi dhe mbi të gjitha cilësi.     

ingridxh
ingridxh
Dëshira për të zbuluar shije të reja, është motori i kërkimit tim, dhe këto 'zbulime' dua ti ndaj me të tjerë kuriozë si unë.

Lini një Përgjigje