Informacion/ Të gjitha postimet

7 gabime të shpeshta të lidhura me kafen

Po e konsideroj këtë shkrim një vijim të diskutimit mbi kafen, i cili në këtë blog qëndron gjithmonë i hapur. Marr shkas nga një event, ku u prezantua qendra e parë e trajnimeve Lavazza, pranë ambjenteve të kompanisë distributore, M&D në autostradë. Unë kam bërë një trajnim në një qendër të ngjashme në Itali rreth 6 vite më parë (jo tek Lavazza) dhe mendoj që ai trajnim ka ndryshuar rrënjësisht perceptimin tim mbi kafen.

Lavazza Training Center në Tiranë

Eventi në fakt, ishte organizuar me kujdes dhe më pëlqeu që diskutimi ishte mjaft teknik. Natyrisht, u fol për qendrën e trajnimit si risi, u fol për zhvillimet dhe ndërthurjet e kafesë me ushqimin, për koktejlet me bazë kafeje etj.

Coffee Martini

Por ajo që më bëri veçanërisht përshtypje ishte prezantimi i disa produkteve të reja Lavazza për t’ju afruar një kategorie të re konsumatori. Shpesh kompanitë e mëdha Italiane të prodhimit të kafesë kanë qënë rezistente ndaj ndryshimeve, por hamendësoj që vala e tretë e kafesë dhe konsumatorët millennial janë një realitet i pamohueshëm dhe krijimi i nën markës së quajtur ¡Tierra! me përzierje të ndryshme kafesh nga Kolumbia apo Brazili është pikërisht një hap për t’ju përgjigjur kësaj kërkese.

Ekspres ¡Tierra! Colombia

E teksa unë endesha nëpër ëndrrat e mia me kafeinë, realiteti më kujtoi që akoma ka disa keqinterpretime apo gabime që i dëgjoj dhe i shoh shumë shpesh nëpër lokale, madje edhe lokale të mira.

  • Dëgjoj që thonë: “kafeja e shkurtër është më e fortë“. Përpara kësaj, na duhet të biem dakord që ajo që shumë e quajnë kafe ‘gjys’ filxhani, është në fakt një kafe normale. Pra, një kafe që gjatë ekstraktimit 30 sekondësh, është rreth 25-30ml. Nëse je duke kërkuar kafe të shkurtër ose Ristretto koha përgjysmohet, dhe rrjedhimisht kafeja është gati 1/4 e filxhanit. Duke qënë se kafeina ekstraktohet gjatë gjithë kohës, sa më e gjatë kafeja aq më e lartë përmbajtja e kafeinës.
  • Dëgjoj ekspertë të fizikës që thonë “kafeja e mirë e mban sheqerin sipër”. Jo po mban edhe gurë përsipër. Dy kategoritë e cilësisë së kafesë janë Arabike dhe Robuste. Kafeja arabike karakterizohet nga një kremozitet i lehtë dhe ka shije e aroma delikate që vijnë nga kafeja e cilësisë së lartë. Përzierjet me bazë ‘robuste’ (zakonisht të jugut të Italisë), janë më të trasha, krijonë një shkumë më poroze që mund të mbajë pak më gjatë sheqerin sipër. Po kaq, nuk janë më të mira.
  • Dëgjoj kamarierë që ende pyesin: Kapuçino me kafe apo me bustinë?” Me kafe. Me kafe. Me kafeeeeee! Kafeja me bustinë ose e quajtur ndryshe edhe kafe e tretshme, është një kafe për përdorim shtepiak, e krijuar më së shumti për vende ku bari më i afërt është 20km larg dhe kafeja kushton 5 Euro. Përse duhet të vij në bar dhe të pi kafe të sheqerosur me qumësht pluhur?
  • Shoh shumë lokale që (ende) e mbulojnë makinën e ekspresit me peshqir. Makina e ekspresit nuk është tel rrobash. Makina e ekspresit krijon mjaftueshëm nxehtësi për të ngrohur aq sa duhet filxhanët. Nëse vendoset mbulesë, filxhanët ngrohen aq shumë sa fillojnë djegin dhe kafen edhe gojën, dhe asnjë nga këto nuk është gjë e mirë. Pa përmendur dëmet e mundshme që mund t’i shkaktohen vetë makinës.
  • Shoh që shumë shpesh shkuma e kapuçinos duket si shkumë sapuni e jo si krem qumështi. Madje, shkuma merret me lugë dhe vendoset mbi kapuçinon apo makiaton tënde. Kjo shkumë e vdekur nga stërzierja e qumështit nuk është ajo çka dua në pijen e time.
  • Pastrimi i ekspresit. Ka një protokoll për pastrimin e ekspresit në mënyrë periodike. Idealisht një lokal e bën pastrimin dhe mbylljen e banaku në darkë dhe turni i paradites gjen gjithçka gati. Por pyetja ime këtu është a e pastrojnë të gjithë lokalet ekspresin çdo darkë? Uroj shumë që po.
  • Pastrimi i tubit të avullit. Çdo makinë ekspres ka një tub avulli që shërben për të zier dhe rrahur qumështin për kapuçino apo pije të tjera që kanë nevojë për shkumë të ngrohtë. Ky tub përdoret për ujin e çajit, për kakaon, çokollatën e ngrohtë, salepin etj. Imagjinoni sa i pastër duhet të qëndrojë ai tub që hyn në pothuaj çdo pije që porosisim në një bar.

E di që këto dy të fundit janë disi më të padukshme dhe nuk kanë të bëjnë vetëm me shijen e kafes por me sigurinë dhe higjenën. Po ashtu e di që nuk janë shaka dhe ndaj duhet të jemi të vemendshëm dhe të zgjedhim vendet që vizitojmë në bazë të profesionalizmit dhe seriozitetit dhe jo afërsisë, modës apo dizajnit. Mosdija nuk është lumturi, është thjesht rrezik.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply